Rezultate

Prin acest proiect se urmareste realizarea unor Sisteme Integrate de Diagnoză Automată a Defectelor – SIDAD, prin utilizarea analizei spectrale de vibrații FFT. La aceste sisteme, analiza tipului de defect al mașinii va fi realizată de programe specializate –dezvoltate odată cu sistemele – in cadrul acestui proiect. Aceste sisteme sunt dezvoltate pe baza rețelelor neuronale, care vor lua în calcul, pe lângă parametrii vibraționali și celelalte mărimi de proces care influențează starea de funcționare a mașinii, toate acestea cu scopul emiterii unui diagnostic real.

Pentru realizarea unui sistem SIDAD calitativ, un rol important îl are alegerea parametrilor de analiză și implicit configurația sistemului din punct de vedere hardware.  Având în vedere complexitatea mașinilor industriale rotative și răspunsul diferit al acestora la parametri de proces, Sistemele Integrate de Diagnoză Automată a Defectelor SIDAD vor fi proiectate si realizate pe specificul fiecărei categorii de mașini.

Aceste sisteme integrate de diagnoză automată a defectelor – SIDAD, cu analiză spectrală automată, sunt de ultimă generație, iar, prin proiect, ne propunem realizarea unor sisteme, aplicabile hidroagregatelor cu 3 lagăre de alunecare și mașinilor dinamice rotative cu 4 lagăre: ventilatoare, exhaustoare, pompe și hidroagregate cu ax orizontal.

Sistemele SIDAD sunt destinate diagnosticării automate a defectelor mașinilor dinamice rotative utilizate în industria chimica, metalurgică, alimentară, constructii etc., care au un rol deosebit de important în fluxul tehnologic, precum și în sistemul energetic (hidroagregate), ale căror opriri, neprogramate, pot genera pierderi materiale și nu numai însemnate.

Având în vedere faptul că sistemele SIDAD redau si calificativele de funcționare admisibile, stabilite de către producătorii utilajelor sau de standardele în vigoare, acestea au o influență directă asupra siguranței în exploatare si implicit asupra mentenabilității mașinii.

În acest context, în cadrul proiectului, se va realiza si extinderea sistemului integrat de diagnoză automată a defectelor SIDAD pentru hidroagregate cu module de mentenabilitate pentru principalele defecte la mașinile rotative – dezechilibru rotoric și dezaliniere axe –  realizându-se astfel un Sistem integrat de mentenabilitate și diagnoză, oferind clienților un sistem complex destinat mentenantei proactive.